Informativni portal Znakovni jezik (znakovnijezik.rs) je PRVI informativni sajt na znakovnom jeziku za osobe sa invaliditetom (OSI) u Srbiji sa dnevnim informacijama iz Srbije i sveta.
Portal Znakovni jezik lokalni on-line medij u Srbiji je jedinstven, jer dnevnom posetom tokom dana pročita više ljudi nego što se proda primeraka svih dnevnih novina u Srbiji.
Portal Znakovni jezik svakodnevno prenosi vesti sa naajznačajnijih domaćih medija(Blic, Poltika, Kurir, B92, Danas, Novosti, Alo, Informer, RTS, Tanjug, Beta, Dnenvik, Fonet, Telegraf, Naslovi, Mondo, S media, Vesti, Dnevno...)

Portal Znakovni jezik - gde se čuje naš glas!

Kancelarija "Stvarnost tišine" odlučila je da pokrene portal namenjen OSI na znakovnom jeziku, na kom rade isključivo OSI. Da ovu ideju i potrebu realizujemo, bilo nam je potrebno oko dva meseca. Danas naš tim, koji brine da se na sajtu nađe baš sve što zanima OSI prevodeno na znakovnom jeziku, uzrasta od 15 do 88 godina.

- Tim čine fotografi, novinari, lektori, dizajneri, instagrameri. Sajt pod nazivom Znakovni jezik prilagođen je temama koje najviše zanimaju mlade, odrasle, stare, žene, bilo da je to škola, konkursi za radno mesto, moda, sport..
Portal smo pokrenuli jer mediji ne obraćaju dovoljno pažnje na populaciju OSI na znakovnom jeziku. Ideja je da se čuje za naš sajt u celoj Srbiji.

Putem portala Znakovni jezik za osobe sa invaliditetom, građani se mogu informisati o najaktuelnijim lokalnim temama u svojoj sredini, od kojih su neke obuhvaćene i tonskim zapisima, koji će biti prevođeni na znakovni jezik.
„Najaktuelniji dnevni događaji, reportaže, intervjui, biće obuhvaćeni tekstovima, fotografijama, audio i video snimcima. Jednom sedmično biće objavljen i video klip sa najvažnijim i najzanimljivijim događajima, koji će prvenstveno biti namenjen osobama sa invaliditetom i nacionalnim manjinama osobama sa invaliditetom na znakovnom jeziku.

Informisanost OSI i nacionalnih manjina OSI o svojim pravima, o aktuelnim i važnim događajima i aktivnostima koji se tiču njihovog svakodnevnog života i rada u Srbiji je i dalje izuzetno niska. Uprkos komercijalizaciji i povećanju broja medija, osavremenjivanju kako štampanih, tako i elektronskih medija, dostupnosti interneta sve većem broju korisnika, informativnih, medijskih i komunikativni sadržaji za OSI i nacionalnih manjina za OSI su i dalje mali, nedovoljni i siromašni. A mnogi takvi sadržaji nekim OSI nisu uopšte dostupni. Ovo ih čini diskriminisanim u odnosu na druge kategorije OSI, a kamoli prema osobama bez invaliditeta, te ih drži na marginama društvenih proseca, pojava i dešavanja. Pored toga, ne postoje objedinjene, konstantne i ujednačene informacije koje utiču na edukaciju i podizanje svesti javnosti o pravima i potrebama OSI i nacionalnih manjina OSI na znakovnom jeziku. Ovo dovodi do toga da još uvek prenos informacija o OSI i nacionalinih manjina OSI dobija senzacionalističku notu, degradirajući ih i prikazujući ih nesposobnima i nemoćnima ili čineći ih herojima društva.
Polazeći od činjenice da je stanje informisanosti OSI i nacionalnih manjina OSI na znakovnom jeziku u Srbiji na izuzetno malom nivou, bez obzira na određeni broj međunarodnih i domaćih strategija i drugih pravnih propisa koji garantuju pristup informacijama i komunikacijama OSI i nacionalnih manjina OSI na način i u formi koja njima najbolje odgovara, došlo se do ideje o pokretanju portala znakovni jezik koji će na neki način biti glasilo OSI i nacionalnih manjina OSI na znakovnom jeziku, te uticati opštu edukaciju zainteresovane javnost o OSI i nacionalnih manjina OSI.

"Portal Znakovni jezik ima za cilj da obrađuje teme koje se tiču OSI i nacionalnih manjina OSI, pokrene diskusije o različitim načinima poboljšanja kvaliteta njihovog života, poboljšanja protoka informacija. Upravo zbog velike marginalizacije, zapostavljenosti i nemogućnosti OSI i nacionalnih manjina OSI u Srbiji da prate sva društvena, politička, kulturna, ekonomska i druga zbivanja, Kancelarija "Stvarnost tišine" je pristupila izradi portala koji će biti univerzalan i jednako dostupan svima. Težnja portala je da se na jednom mestu nađu sve bitne informacije relevantne za život OSI i nacionalnih manjina OSI u Srbiji, kao i da edukuje o pitanjima o invalidnosti i u krajnjem, informiše širu javnost o svim važnim događajima OSI i za OSI".

Kancelarija "Stvarnost tišine" najbolje zna koliko takvim osobama znači ovaj vid pomoći informisanja u medijskom smislu. Sigurno ćemo sve učiniti da ova populacija ima svoj prozor u svet i nećemo štedeti sebe u tom smislu.

Portal je jedino mesto koje će obrađivati teme koje se tiču OSI i nacionalnih manjina OSI.

Svim udruženjima osoba sa invaliditetom smo uvek na raspolaganju da svojim predlozima učestvuju u podizanju ovog portala za OSI i manjinama osobama sa invaliditetom, kojima će ovakav vid medijske podrške biti od velike pomoći.

Pozivamo sva udruženja kojima je u prvom planu pomoć osobama sa invaliditetom na području cele Srbije, da se jave kako bi utvrdili brojne mogućnosti za saradnju.