SERVIS PODRŠКE, USLUGE I INFORMISANJA OSOBAMA SA INVALIDITETOM U LOКALNOJ ZAJEDNICI NA ZNAКOVNOM JEZIКU u trajanju od 4 meseca. odobrene odlukom direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Vršac za angažovanje i sprovođenje javnog rada za osobe sa invaliditetom br.3609-10170-2/2023. od 06.04.2023.godina.
Javni rad počinje s radom 8.maja i trajaće do 7. septembra 2023.godine.

Mala enciklopedija na srpskom znakovnom jeziku.

Vasko Popa, pisac.

Devetnaestogodišnja Staša je jedna od više stotina aktivnih sportistkinja oštećenog sluha. Tokom 2022. godine osvajala je brojne nagrade u tenisu. Ipak, ona u novu godinu ulazi sa istom željom kao u prethodnoj – da se njen sportski uspeh adekvatno vrednuje od strane domaćih sportskih asocijacija u Srbiji. U tome joj pomaže i Sportski savez gluvih Srbije.

Mala enciklopedija na srpskom znakovnom jeziku.
Paja Jovanović, slikar.

Namerno je, u nazivu festivala, slovo „h“ u zagradi, tako da se ime može čitati i kao „Pantomfest“, odnosno festival pantomime, ali i kao „Fantomfest“, sa aluzijom na to da su i gluve i nagluve osobe naši sugrađani koje srećemo na ulici, u pošti ili prodavnici, a koje, kao i mi, imaju svoje potrebe i aspiracije. Međutim, budući da su gluvi i nagluvi ljudi u Vranju, nažalost, nevidljivi, oni žive kao fantomi među nama, rekao je za Danas Nebojša Novković, direktor Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest koji će se deseti put, od 7. do 9. decembra, održati u Vranju.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 31. oktobar 2022.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Gradskoj organizaciji gluvih Beograda prezentaciji aplikacije „SOS za gluve”, koja omogućava tim osobama telefonske pozive sa čujućim osobama.

Putem ove aplikacije, gluva osoba počinje video-poziv sa tumačem iz Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik, koji poziva željeni telefonski broj, a zatim simultano prevodi razgovor između gluve osobe i pozvanog kontakta.

Približno 14.000 gluvih i nagluvih osoba će od danas putem ove aplikacije moći da ostvari besplatne telefonske pozive sa čujućim osobama.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 24. oktobar 2022.

Zaštitnik građana zatražio je od nadležnog ministarstva da se izmenama i dopunama Zakona o sportu vrhunskim sportistima sa invaliditetom sluha obezbede ista prava koja imaju sportisti bez invaliditeta i sportisti sa drugim oblicima invaliditeta - nacionalna priznanja, novčane nagrade za ostvarene vrhunske rezultate na takmičenjima i nacionalna penzija.

Video nedeljnik na srpskom znakovnom jeziku - Ponedeljak 17. oktobar 2022.